Friday, July 16, 2010

Manual optimized your firefox browser

0 comments
hai semua..ok dekat sini saya nk gitau korang cara menambah kelajuan browser yang agak popular dikalangan kita iaitu Mozilla Firefox..software ni sebenarnya kita boleh menambah atau menyesuaikannya dengan kadar kelajuan internet kita. selain dari cara ni, korang boleh cari software yang boleh tweak browser ni dengan cepat dan x payah membuang masa korang. software tu tak silap saya optimizer firefox. dengan benda tu korang just klik optimizer trus dia wk kje tapi bagi sape2 yang rasa nak melakukan secara manual, dibawah ni saya gitau cara yang selalu gak saya guna time saya rasa 'geram' kt internet kita yang sememangnya slow rock nih..


langkah langkahnya
Mula2 korang kena la ada firefox, kalau korang masih takde perisian ni korang boleh download kat sini mozilla firefox download

1. Dekat tempat korang selalu main isi nk layari ke mana-mana tuh (addres bar), klik situ, sekarang korang isi nih.. about:config n then bila dia cakap apa2 korang ok je..pastu korang scroll down dan tengok2 dulu list apa yang ada tuh, ada banyak kan..ok sekarang korang p kt filter n taip benda kat bawah bi satu-satu..

network.http.pipelining,

network.http.proxy.pipelining,

network.http.pipelining.maxrequests

Biasanya, Browser akan membuat satu permintaan ke sebuah laman web pada satu masa.

Apabila anda mengaktifkan pipelining itu firefox akan membuat beberapa permintaan sekaligus, yang boleh mempercepatkan memuaturun halaman.

2. selepas itu ubah la entry seperti berikut (korang search je nama yang saya bagi ni kt filter so korang tak perlu la nak cari satu2 nama benda nih...Tulisan akan jadi bold kalu kena ngan perkataan dia kan?...):

Ok sekarang set "network.http.pipelining" to "true"

Pastu set "network.http.proxy.pipelining" to "true"

n then set "network.http.pipelining.maxrequests" kepada nombor 3348. Ini bermakna sebanyak 3348 permintaan dalam satu masa.

3. Sekarang klik kanan pada mouse n pilih New-> Integer.Namakan entry sebagai

"nglayout.initialpaint.delay" dan set nilainya kepada "0". Nilai ini merupakan jumlah masa yang diambil oleh browser untuk menunggu sebelum bertindak balas atas data yang diterima.

Jika anda menggunakan sebarang sambungan yang agak lembab ini mungkin boleh membantu anda dalam menambahkan kelajuan browser..selamat mencuba ;)

0 comments:

Post a Comment

please leave a comment here ..

Related Posts with Thumbnails